Almuñécar

Almuñecar, namnet kommer från det arabiska Al-Munekab, ’fästningen på kullen’. Staden vid Granadas kust som har sina tusenåriga rötter i feniciska, romerska, arabiska och kristna civilisationer. Alla av dem har lämnat sina spår, fortfarande synliga mellan de smala gatorna i det historiska centrum, där många av gatorna är branta och omgivna av vitkalkade hus i andalusisk accent. Från sina romerska ruiner till det Puniska slottet San Miguel Castle som reformeras av ’Sultans of Granada’ för att användas som en rekreations slott. Almuñecar har ett stort kulturellt erbjudande, inklusive dess kommunala arkeologiska museet som ligger i Cave av de sju palats eller dess Aquarium där vi kan studera Medelhavets havs- och kust faunan. Inte att förglömma, naturligtvis, stans berömda Jazz Festival på kusten i mer än 30 år och som firas varje sommar.

Och … om redan Nazarite Sultans i det gamla kungadömet Granada hade etablerat Almuñecar som en semesterort var det utan tvekan tack vare det utmärkta läget på Costa Grenadina eller Costa Tropical. Denna kustremsa åtnjuter ett mikroklimat med mer än 340 soldagar per år och en temperatur alltid över 10-12 grader på vintern. Värme på sommaren dämpas av påverkan av vinden från Medelhavet. Och om vi till detta vackra väder lägger till vackra svarta sandstränder, marinor och fritidsområden, så är Almuñecar en idealisk plats för sommarlovet och speciellt för att leva, avslappnad i fred, på en plats som det verkar som skapt speciellt för detta.

Och låt oss inte glömma vintern: bara 80 km bort finn garanterad god snötillgång för vita sportälskare i skidorten Sierra Nevada.

La Herradura

4 kilometer från Almuñecar hittar du La Herradura, en liten by som ligger i en vacker vik som skyddas av två kullar: Punta Mona och Cerro Gordo, så detta är en naturligt skyddad plats. Känd för att vara den plats där Abderramán från Damaskus landsteg år 755. La Herradura har en strand som är mer än 2 kilometer lång med en marina som erbjuder en mängd fritidsaktiviteter och utbildningsverksamhet, särskilt då vattensporter, från segling till dykning. De lokala Dyk klubbarna åtnjuter ett gott internationellt rykte. På bottnen av Cerro Gordos naturreservat finns bevarade koraller som är hotade arter i Medelhavet. I Cerro Gordos naturpark finns det nudiststränder som heter Cantarriján, där nudism är tillåtet.

Nerja

Nerja, namnet kommer från det gamla arabiska Narija, ett evigt paradis på ”Costa del Sol”. En oas vid Medelhavet i det stressade Europa; En Europeisk balkong i söderläge. Full av sol och stränder som inbjuder dig att koppla av och njuta av ett fantastiskt naturlandskap under Spaniens ständigt blåa himmel. Detta är det en perfekt plats för vila och ro; och även fritid.

Strosa genom de smala kullerstensgatorna i gamla stan bland små vitkalkade hus, eller kan du njuta av en dag på stranden. Överallt hittar du många barer och restauranger. I skymningen kan du låta dig ryckas med av det festliga nattlivet. Eller naturligtvis kan du besöka naturparken Sierra Almijara eller besöka floden Chillar, en perfekt plats för vandring och andra sporter. Detta är några av de saker som denna lilla sommar-by erbjuder. Nerja erbjuder också ett besök in i den imponerande grottan ”Cueva de Nerja”, en av Europas mäktigaste, med gamla målningar och landskap av stalaktiter och stalagmiter, samt längst inne i grottan en av de mest unika teatrar i världen.

Och allt detta bara en timmes motorvägen från staden Malaga och dess flygplats. En timmes motorväg åt öster hittar du staden Granada, den mytiska staden, samt Sierra Nevada som garanterat har snö hela vintern och är en av den bästa skidorter i Spanien.

Frigiliana

Frigiliana är en av de vackraste byarna i Spanien. Med sina smala och slingrande gator kantade av vitkalkade hus, med massor av trappor som löper över hela gamla stan från topp till botten, Frigiliana har som så många andra byar ett arabiskt ursprung. Den vita byn ligger 300 meter över havet och med utsikt över Medelhavet nära naturparken Sierras de Almijara, Tejeda och Alhama, och bara 6 km från Nerja och dess stränder. Från Frigiliana kan man klara dagar se Afrika på avstånd.

Namnet ’Frigiliana’ ’kommer från Rommarnas namn på en villa: ”Frexinius villa”, men det är inte förrän under det 9:e århundradet med byggandet av en arabisk borg som historien om byn börjar. Numera firas på Frigiliana festivalen tre historiska händelser som hedrar tre av de kulturer som har lämnat sina fingeravtryck i Frigiliana: Den islamiska, den hebreiska och den kristna kulturen firas genom gastronomi, musik och kultur och även med att organisera en utställningar, samt även konferenser , konserter och fritidsaktiviteter.

Torrox

Torrox, den lilla vackra byn med det bästa vädret i Europa, inbäddad i dalen vid Torrox floden, från vilken den fått sitt namn. Torrox har en årsmedeltemperatur på 18 grader, med mänskliga temperaturer på både vintern och sommaren. En fantastisk liten by att tillbringa sommarlovet eller bo i under hela året. Omgiven av berg fulla av vegetation och subtropiska grödor, de typiska vita andalusiska husen höjer sig mellan smala och branta gator med spår från den arabiska tiden.

Namnet Torrox härrör från ett arabiskt slottstorn som fanns här men förstördes av franska soldater när de lämnade staden.

På en kulle mitt i Torrox står idag kyrkan i barockstil ’Nuestra Señora de la Encarnación’, som byggdes i det sextonde århundradet över den gamla arabiska moskén.

Efter att ha besökt alla dessa historiska sevärdheter, kan du göra ett stopp för att vila och återfå styrkan och smaka på  en av de mest typiska och traditionella rätter i Andalusien: Migas Andaluzas. Varje jul, firar Torrox sin traditionella festivalen av Migas, som har blivit en stor turistattraktion i Andalusien.

Torrox Costa

Torrox kust är en välbesökt turistremsa mer än 9 kilometer lång och har välbevarade stränder, många av dem med blå flagg, i en naturlig miljö med alla bekvämligheter. Här finns en ’boardwalk’ med alla typer av restauranger, hotell samt platser för lek och fritid.

Torrox-Costa är ursprunget till staden Torrox, intill dess fyr finns resterna av en liten romersk stad som kallades ’Caviclum’, rester av en by, en salt-fabrik och en brännugn för keramisk produktion. Dessutom finns en nekropol och ett termiskt bad som kan ses och besökas. Kultur, konst, historia, natur och fritid, allt i ett paradis vid Medelhavet.

Torre del Mar

Med mer än 300 dagar / år av solsken och en årsmedeltemperatur på 20 grader, har denna lilla turist byn på Costa del Sol en lugn natur och mer än 22 km av urbana stränder. En av de finaste strandpromenader i Europa ger fantastiska möjligheter att njuta av sommarlovet eller bo här året runt. Du kan hitta restauranger och strandbarer (chiringuitos) där du kan smaka den berömda ”Grillspett av sardiner” som tillagas på stranden. Här finns också stora marinor där du kan utföra alla typer av vattensporter.